Toores või kuiv küttepuu?

Küttepuude müük on viimastel aastatel hüppeliselt tõusnud. Koos sellega on tõusnud ka ebakvaliteetse küttematerjali müük.

Kiire teenimisvõimaluse varjus müüakse kliendile tihti küttepuid, mis on kas mädanenud või täiesti märjad. Pahatihti on ilma mõõtmata väga keeruline hinnata, kas küttepuud on piisavalt kuivad. Kõik ei suuda ka küttepuude sülemi järgi aru saada, kas on süles nüüd kuiv küttepuu või toores või läbi vettinud.

Miks aga ei tohiks kütta toore puuga?

Esiteks on muidugi see, et ega ta ju ei sütti korralikult. Kes süütamiseks ajalehte vms kasutab, see teab, et sellistele puudele võib lausa terve kvartali perioodika alla panna, ikka tossab ja susiseb. Tolku ei midagi.
Kui need halud siis ka lõpuks põlema lähevad on nende kütteväärtus väga madal. Sellised puud ei lähegi korralikult, suure leegiga põlema. Need jäävad madalal kuumusel lihtsalt vaikselt vinduma ja ära tuhastuma. Lisa kahju teeb korstnalõõridele.
Seega on ostetud kalli raha eest küttepuud, aga kasu neist ei ole ja toa soojaks saamiseks läheb kõvasti rohkem puid tarvis.

Kütmise ohutus.

Kui me isegi ei lase ennast segada sellest, et need ei sütti ja sooja ka ei anna, vaid sisisevad ahjus nagu ussipesa, siis tuleahju oht peaks natuke ikka mõtlema panema.

Kuidas on toore küttepuuga kütmine tuleohtlik?

Märg puit põleb madal temperatuuril ja selle põlemise käigus aurustub märgadest puudest korstnasse veeauru ja pigi. See aga ei meeldi külmale korstnale kohe üldse. Pigi ja veeaur kleepuvad korstna seintele ning kui see pigi seal siis ükskord põlema läheb, siis on kuri karjas.
Sest pigi ja tahma põlemistemperatuur on 1000 kraadi juures. Ja selle nahka läheb aastas mitmeid elumaju ja kahjuks vahel ka elusid.

Seega küttepuid ostes veenduge, et puud oleksid kuivad.

Kui aga ostate teadlikult toore küttepuu, siis arvestage kindlasti ka kuivamiseks vajaliku ajaga ning tingimustega.